Wybierz
swój kolor

Prasa Yoda drugiej generacji YD-ZY-02A

Prasa Yoda drugiej generacji YD-ZY-02A jest ulepszoną wersją modelu YD-ZY-01C


Nowa generacja prasy Yoda to:

  • prosty demontaż i czyszczenie
  • bardziej przejrzysty panel sterowania i więcej ustawień tłoczenia
  • tłoczenie oleju z siemienia lnianego
  • większa wydajność

Yoda jest pierwszą, wydajną, prasą do produkcji olejów tłoczonych na zimno do użytku domowego. Wydajność oscyluje pomiędzy 30% a 80% w zależności od produktu, z którego tłoczymy olej oraz od zawartości oleju użytych orzechów, nasion.


Yoda posiada siedem programów tłoczenia: Orzechy, Sezam, Słonecznik, Rzepak, Siemię lniane, Orzech włoski, Pozostałe. Różnią się między sobą temperaturą wała zgniatającego i siłą zgniatania, dostosowaną do specyfiki wytłaczanych produktów. Należy jedynie wybrać program dostosowany do wybranego składnika i proces tłoczenia automatycznie się rozpoczyna. Yoda wyciśnie olej z pestek słonecznika, dyni, orzechów ziemnych, włoskich, laskowych, makadamia, sezamu, lnu, chia – szałwii hiszpańskiej, konopii siewnej, kokosa, surowych oliwek i wielu innych.


Prasa Yoda wytłoczy olej z 25 pozycji: nasiona lnu, nasiona słonecznika, orzechy ziemne, mak, orzechy makadamia, pistacje, migdały, sezam, orzechy włoskie, świeże oliwki, orzechy laskowe, orzeszki piniowe, kiełki przenicy, orzechy arganowe, nasiona gorczycy, nasiona chia, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, pestki dyni, nasiona grejpfruta, nasiona konopi, kmin rzymski, kokos suszony, rzepak, kolendra.


Prasa do oleju Yoda tłoczy olej na zimno. Otrzymujemy olej najwyższej jakości extra virgin, którego temperatura w trakcie procesu produkcyjnego nigdy nie przekroczy 40 stopni Celsjusza. Czas potrzebny do wyciśnięcia oleju ze 100 g składnika waha się między 3 a 5 minutami (np. czas wyciskania oleju z sezamu jest krótszy niż czas tłoczenia takiej samej ilości orzechów włoskich).


Dzięki technologii zimnego tłoczenia zawsze uzyskamy czysty, nierafinowany olej, który zachowuje wszystkie cenne substancje: enzymy, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe i wiele innych. Co więcej, zachowuje naturalny aromat, który uszlachetni smak jedzenia i sałatek.