O olejach
W dzisiejszych czasach w oleju znajdziemy mnóstwo konserwantów, które chronią olej przed utlenianiem, nieprzyjemnym zapachem i sprawiają, że okres przechowywania znacznie się wydłuża. Nawet jeżeli kupujemy nierafinowany olej, kupujemy produkt, który został wyprodukowany znacznie wcześniej. Nie mamy też pewności, że był przechowywany w optymalnych warunkach.
Do rafinacji oleju używane są substancje takie jak heksan, soda kaustyczna czy kwas fosforowy, wysoce niebezpieczne i szkodliwe. Usunięcie ich z oleju wymaga stosowania kolejnych środków chemicznych i wielokrotnego podgrzewania do temperatur rzędu 200 - 300 stopni Celsjusza, w wyniku czego olej zostaje pozbawiony smaku i zapachu. Witaminy, enzymy i inne wartościowe składniki zostaną bezpowrotnie utracone, zaś "zdrowe" tłuszcze przekształcają się w szkodliwe trans. Dzięki rafinacji uzyskujemy produkt pozbawiony smaku, zapachu, którego jedyną zaletą jest wygodne przechowywanie przez długi czas.
Świeży i naturalny olej z wysokiej jakości pestek jest tak cenny dla ludzkiego zdrowia, jak wartościowymi są owoce i warzywa. Co więcej, olej jest źródłem substancji niezbędnych do utrzymania każdej komórki naszego ciała w najlepszej kondycji. Zawiera mnóstwo naturalnych związków chemicznych, które mogą wspomóc naszą zdrowotność przyspieszając regenerację uszkodzonych komórek, zwalczanie wolnych rodników oraz wspieranie walki z komórkami nowotworowymi.
Dlatego starajmy się unikać spożywania rafinowanego oleju i zamieńmy go na taki, który może smakować lepiej, który nie utraci swych cennych składników, który nie jest pełen substancji chemicznych mogących powodować uszkodzenia naszego ciała - zakwaszanie organizmu.
Dzięki prasie do oleju Yoda sami możemy stworzyć najlepsze lekarstwo, codziennie, 7 dni w tygodniu. Yoda!