YODA Premium Plus model 2024

Nowy model prasy Yoda to:

  • NOWOŚĆ Nowe programy: Ostropest plamisty i Konopie
  • Panel sterowania w języku polskim
  • Wzmocniony z zmodyfikowany wał tłoczący
  • Ulepszony silnik 510W
  • 4 lata gwarancji w Polsce
Yoda Premium jest to kolejny model legendarnej, domowej prasy do tłoczenia oleju na zimno. Wydajność oscyluje pomiędzy 30% a 80% w zależności od produktu, z którego tłoczymy olej oraz od zawartości oleju a także użytych orzechów, nasion.

Yoda posiada siedem programów tłoczenia: Orzechy, Sezam, Słonecznik, Rzepak, Siemię lniane, Orzechy włoskie, Mieszane. Różnią się między sobą temperaturą wału tłoczącego, śruby oraz siłą zgniatania, dostosowaną do specyfiki wytłaczanych produktów. Należy jedynie wybrać program dostosowany do wybranego składnika i proces tłoczenia rozpocznie się automatycznie. Yoda wyciśnie olej z pestek słonecznika, dyni, orzechów ziemnych, włoskich, laskowych, makadamia, sezamu, lnu, chia – szałwii hiszpańskiej, konopii siewnej, kokosa, surowych oliwek.

Prasa Yoda Premium wytłoczy olej z bardzo wielu pozycji: nasiona lnu, nasiona słonecznika, orzechy ziemne, mak, orzechy makadamia, pistacje, migdały, sezam, orzechy włoskie, świeże oliwki, orzechy laskowe, orzeszki piniowe, kiełki przenicy, orzechy arganowe, nasiona gorczycy, nasiona chia, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca, pestki dyni, nasiona grejpfruta, nasiona konopi, kmin rzymski, kokos suszony, rzepak, kolendra, czarnuszka, ostropest plamisty i wiele innych. Generalna zasada jest taka, iż prasa Yoda Premium zrobi olej z każdego nasiona, które jest bez łupin i ma w sobie co najmniej 30% zawartości oleju.

Prasa do oleju Yoda tłoczy olej na zimno. Otrzymujemy olej najwyższej jakości, którego temperatura w trakcie procesu produkcyjnego nigdy nie przekroczy 40 stopni Celsjusza. W zależności o ustawionego programu będzie to od 32 do 38 stopni Celcjusza. Czas potrzebny do wyciśnięcia oleju ze 100 g składnika waha się między 3 a 5 minut (np. czas wyciskania oleju z sezamu jest krótszy niż czas tłoczenia takiej samej ilości orzechów włoskich).

Dzięki technologii zimnego tłoczenia zawsze uzyskamy czysty, nierafinowany olej, który zachowuje wszystkie cenne substancje: enzymy, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe i wiele innych. Co więcej, zachowuje naturalny aromat, który uszlachetni smak jedzenia i sałatek.